Actualiteitencursus Slachtofferzaken

Actualiteitencursus Slachtofferzaken

In deze, op de praktijk gerichte, cursus zullen de docenten aan de hand van casussen de ontwikkelingen en actuele wetgeving en jurisprudentie op het gebied van slachtoffers en hun rechten in het strafproces met u doornemen. Tijdens die bijeenkomst zal er niet alleen de ontwikkelingen van het slachtofferpiket besproken worden, maar ook hebben wij gastspreker, Lucinda van de Ven, bereid gevonden om over haar verdriet en lijdensweg te spreken in verband met de moord op haar zus Nadia. Ze zal het onder meer gaan hebben over de gevolgen van zo’n delict op de lange termijn voor de gezondheid van nabestaanden, juridische bijstand tijdens (tbs)zittingen en over ptss en pcrs (persisterende complexe rouwstoornis).

Ontwikkelingen op het gebied van slachtofferrechten zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Deze ontwikkelingen leiden er toe dat er steeds meer gevraagd wordt van advocaten die slachtoffers bijstaan of van advocaten die verdachten bijstaan en te maken krijgen met een vordering benadeelde partij. Zaken als wanneer heeft een slachtoffer recht op stukken, wie kan er wanneer gebruik maken van het spreekrecht en welke schade komt voor vergoeding in aanmerking vragen om steeds specifiekere kennis.

Er is gekozen voor één dag cursus met in totaal 5 cursusuren (5 NOvA PO-punten). U behaalt derhalve 5 PO-punten die u nodig heeft vanwege de inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor de Rechtsbijstand heeft als vereiste dit jaar dat u tenminste drie PO-punten op dit gebied dient te behalen.

Dinsdag 22 september 2020 te Kasteel Limbricht 

09.30 – 10.00 uur   Inloop met koffie en thee
10.00 – 11.30 uur   Cursus deel 1
11.30 – 11.45 uur   Pauze
11.45 – 13.15 uur   Cursus deel 2
13.15 – 14.15 uur   Pauze met lunch
14.15 – 15.15 uur   Cursus deel 3
15.15 – 15.30 uur   Pauze
15.30 – 16.30 uur   Cursus deel 4
16.30 uur    Afsluiting en borrel

mr. P.G.J.M. (Phil) Boonen
Phil Boonen is advocaat bij Bergmans & Partners Advocaten te Sittard. Hij heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Maastricht. Na een korte periode als (junior) docent aan diezelfde universiteit is hij in 2000 gaan werken als advocaat, waarbij de focus steeds meer is komen te liggen op strafzaken, jeugdzaken en Bopz zaken. De laatste jaren is hij zich steeds meer gaan toeleggen op het bijstaan van slachtoffers en nabestaanden van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Phil is lid van de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA), de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) en de vereniging Psychiatrisch Patiëntenrecht Advocaten Nederland (vPAN). Daarnaast is Phil nog advocaat-trainer in de Beroepsopleiding Advocatuur.

mr. F.W. (Floor) Oehlen
Floor Oehlen is strafrechtadvocaat bij Crombag Oehlen Advocaten. Zij heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Maastricht. In 2002 is zij gaan werken als advocaat in strafzaken. Binnen en buiten het strafrecht heeft zij in het bijzonder aandacht voor de belangen van jeugdigen, cliënten met psychische problematiek en slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven. Floor is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NvSA), de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA), de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) en de vereniging Psychiatrisch Patiëntenrecht Advocaten Nederland (vPAN). Floors aanpak kenmerkt zich door passie, bevlogenheid en een winnaarsmentaliteit.