Cursus Verbindend procederen in familiezaken

3 december

Eindhoven

10.00 - 17.30 uur
6 NOvA PO
375,-
Eindhoven

Cursus Verbindend procederen in familiezaken

Aanleiding
Nog veel te vaak komt het voor dat familiezaken in een rechtszaak moeten worden uitgevochten, zoals (v)echtscheidingen, alimentaties, adopties, omgangsregelingen, voogdijkwesties, uithuisplaatsingen en gedwongen opnames.
Niet alleen kinderen ervaren daar last van, maar ook op de rest van de familie en de leefomgeving heeft een familiezaak een impact. Het is dan ook niet vreemd dat er vorig jaar in het regeerakkoord is opgenomen dat er een landelijk beleid moet komen om pro-actief te de-escaleren in complexe scheidingszaken, zowel bij de rechter als ook in de voorfase.
Hoe gaat u hier mee om als advocaat? Bent u zoekende naar de juiste plek, afstand en nabijheid om uw eigen partij goed bij te staan? Of vraag u zich weleens af:

  • Waar ligt mijn invloed en waar eindigt deze?
  • Wat kan ik wel en wat kan ik niet voor het kind of anderen doen?
  • Wat vind ik dat ik in een concrete zaak zou moeten doen?
  • Hoe kan ik anders hiernaar kijken?
  • Hoe kan ik anders, meer verbindend, communiceren?

Omschrijving
Tijdens deze training werken we aan de hand van 2 methodieken “Geweldloze communicatie” van Marshall. B. Rosenberg en “Systemisch werken”. De laatste is een methode waarbij enkele concrete door u ingebrachte zaken in de ruimte opgesteld worden. De relaties en de dynamieken tussen de relevante partijen van deze zaak worden in de ruimte zichtbaar gemaakt door representanten. Samen met de andere deelnemers gaat u met beide methodieken tijdens deze cursus oefenen. De cursus zal een pragmatische invalshoek hebben, de verhouding theorie en praktijk is dan ook 20-80.

Het eerste en belangrijkste systeem waar we als individu deel van uit maken is het gezin waarin we worden geboren, de familie. In de loop van ons leven komen daar meerdere systemen bij zoals school, de sportvereniging, de vriendengroep en later ook de werkkring. Waar we in deze systemen een keuze hebben om eruit te stappen hebben we dat bij de familie niet. Je blijft altijd deel uitmaken van de familie. Je ouders blijven je ouders, ook als je geen contact meer met ze hebt. Bijvoorbeeld bij scheidingen komt vaak de verwarring voor dat ouders wel kunnen scheiden als partners, echter niet als ouders. Zij zullen, ook in de nieuwe levensvorm, altijd gezamenlijk ouders blijven. In het hart van het kind zijn de ouders altijd samen zeggen we dan vanuit het systemische gedachtegoed.

Opzet
Dus in deze training wordt u meegenomen in de techniek van de geweldloze communicatie gebaseerd op de door Marshall Rosenberg ontwikkelde theorie.Daarnaast besteden we systemisch aandacht aan patronen waarin ouders vast kunnen zitten en met name aan de rol en positie van de professional die met het familiesysteem werkt.

Aan de hand van een concrete casus gaan we theorie en praktijk verbinden om aan u als professional concrete handvatten aan te reiken die het mogelijk maakt om uw cliënt te begeleiden uit conflict te komen of te blijven.

De cursus is op dinsdag 26 november 10:00 uur tot 17.30 uur in het Van der Valk hotel te Amersfoort (gelegen naast de A1), 10.00 uur tot 17.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
De cursus is op dinsdag 3 december 10:00 uur tot 17.30 uur in het Van der Valk hotel te Eindhoven (gelegen naast de A2), 10.00 uur tot 17.30 uur
09.30 – 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 – 11.30 uur Cursus deel 1
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 13.15 uur Cursus deel 2
13.15 – 14.15 uur Lunchpauze
14.15 – 15.45 uur Cursus deel 3
15.46 – 16.00 uur Pauze
16.00 – 17.30 uur Cursus deel 4
17.30 uur Afsluiting cursus

mr. F. (Frank) Oelmeijer
Rechter Familie & Jeugd, teamvoorzitter rechtbank Limburg en oprichter van het Instituut voor energiek excelleren.

Ir. Marina C. Wielders
Master Organisatie en Systeem Opstellingen (Bert Hellinger Instituut Nederland en familie opstellingen opleiding bij Els Thissen) – Leiderschap Coach en Systemische Team Trainer/Coach – Oprichter van MA-RE Coaching & Constellations for Change.