Cursus verdedigen in strafzaken

11 mei

Den Haag - Wassenaar

10.00 - 17.30 uur
6 NOvA PO
375,-
Den Haag - Wassenaar

Cursus verdedigen in strafzaken

mr. Henk Peters geeft alvast een vooruitblik op de modernisering van het wetboek van strafvordering en de gevolgen daarvan voor jouw strafrechtpraktijk. Daarnaast bespreekt hij diverse strafvorderlijke leerstukken mede aan de hand van met name zeer recente jurisprudentie.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn:

  • getuigen, bewijsminimum, anonieme getuigen, verzoeken onderbouwen
  • ondervragingsrechten en compensatie
  • zwijgrecht: bewijsmiddel of niet?
  • art. 3, 5, 6, 8 EVRM
  • onherstelbare vormverzuimen, Zwolsman criterium door de HR verlaten of niet? En hoe zat het ook al weer met vormverzuimen buiten dat voorbereidend onderzoek?
  • verjaring van het recht tot strafvervolging en andere vaak vergeten verweren

Henk Peters legt de theorie uit en geeft jou vervolgens praktische tips voor de verdediging in strafzaken. Daarnaast komen materiële onderwerpen aan de orde zoals onder meer voorwaardelijk opzet en medeplegen.

Henk is 23 jaar strafrechtadvocaat geweest, daarna onder meer OvJ en rechter-plv en intussen strafrechter. Hierdoor kan Henk zich uitstekend inleven vanuit ieder positie die relevant is in de verdediging binnen het strafrecht.

Doelgroep
Advocaten

Dinsdag 11 mei in het Van der Valk Hotel te Den Haag – Wassenaar

09.30 – 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 – 11.30 uur Start cursus deel 1
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 13.15 uur Cursus deel 2
13.15 – 14.15 uur Pauze met lunch
14.15 – 15.45 uur Cursus deel 3
15.45 – 16.00 uur Pauze
16.00 – 17.30 uur Cursus deel 4
17.30 Afsluiting cursus

mr. Henk Peters
Henk Peters aanpak als docent kenmerkt zich door passie en bevlogenheid. Hij staat erom bekend dat hij veel praktische tips geeft waar u als strafrechtadvocaat ook echt iets aan heeft. Zijn cursus is steeds actueel en up to date, hij bespreekt vaak nog uitspraken gedaan in dezelfde week als waarin de cursusdag valt. Henk kan zich goed in de positie van de strafrechtadvocaat verplaatsen aangezien hij zelf 23 jaar strafrechtadvocaat is geweest. In die hoedanigheid heeft hij vele en ook grote (nationale en internationale) strafzaken gedaan. Daarnaast was hij bijna 9 jaar rechter-plaatsvervanger in strafzaken, 6 jaar lid van de Raad voor de Strafrechttoepassing – en Jeugdbescherming. Daarna zijn overstap naar het Openbaar Ministerie waar hij ruim 12 jaar heeft gewerkt als Advocaat-Generaal en vervolgens als Senior Officier van Justitie bij het parket Limburg. Sedert 1 juli 2020 is hij werkzaam als strafrechter bij de Rechtbank Oost Brabant.