Videotutorial slachtofferrecht: vordering benadeelde partij

2 maart

Videotutorial on demand

3 uur
3 NOvA PO
150,-
Videotutorial on demand

Videotutorial slachtofferrecht: vordering benadeelde partij

Deze video is per direct beschikbaar. De bovengenoemde datum klopt niet. We werken nog aan een oplossing om de datum aan te passen, onze excuses hiervoor.

Tijdens deze videotutorial worden recente ontwikkelingen besproken over de vordering benadeelde partij en de rechten van een slachtoffer in het strafproces. Je krijgt een compleet overzicht van komende en nieuwe wetgeving, actuele jurisprudentie en concrete tips uit de praktijk.

In deze cursus gaat het om 3 uur videotutorial wat je op elk moment van de dag kan bekijken en kan pauzeren. Je behaalt drie punten die je – dit jaar in verband met de corona maatregelen – minimaal nodig hebt om te voldoen aan de jaarlijkse bijscholingsverlichting van de Raad voor de Rechtsbijstand op dit gebied. Daarnaast is de cursus ook interessant voor strafrechtadvocaten die ter zitting veelvuldig worden geconfronteerd met een vordering benadeelde partij en middels deze cursus leren wat de huidige juridische stand van zaken is en daarmee handreikingen krijgen om zich goed te kunnen verweren tegen vorderingen.

Tijdens deze cursus komen uiterst interessante onderwerpen aan bod, waaronder:

 • Hoe de privacy van het slachtoffer in het strafproces te beschermen en actuele ontwikkelingen hieromtrent;
 • Het recht op inzage en afschrift van het strafdossier ten behoeve van de vordering benadeelde partij;
 • Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (wet USB);
 • Geweldsaanwending opsporingsambtenaar;
 • Wet straffen & beschermen;
 • Nieuwe wet uitbreiding slachtofferrechten;
 • Klapluikconstructie vordering benadeelde partij (Innovatiewet Strafvordering);
 • Invloed van de modernisering van het wetboek van strafvordering voor de positie van de benadeelde partij;
 • Recente ontwikkelingen ten aanzien van verschillende schadeposten (o.a. verplaatste schade, affectieschade, shockschade);
 • Recente ontwikkelingen omtrent artikel 6:106 BW (immateriële schadevergoeding);
 • Tips en tricks voor de zittingspraktijk van de slachtofferadvocaat
 • Tips en tricks voor de strafrechtadvocaat
 • Actuele jurisprudentie

Hoe werkt het?
Na aanmelding voor deze videotutorial ontvang je een e-mail van ons wanneer de video ter beschikking is op het online platform van MR. in opleidingen. Deze video kan je op ieder gewenst moment bekijken. Ook kan je de video in z’n geheel of in delen bekijken (de video kan je namelijk pauzeren, voor- en achteruitspoelen). Daarnaast kan je de video ook altijd nog terugkijken, aangezien deze het hele jaar voor je beschikbaar blijft in het platform van MR. in opleidingen.

Punten
3 NOvA PO-punten

Doelgroep
Advocatuur

Videotutorial ‘on demand’
De videotutorials kun je op elk gewenst moment bekijken. De bovengenoemde datum klopt niet. We werken nog aan een oplossing om de datum aan te passen, onze excuses hiervoor.

Hoe werkt het?

 • Deze cursus is opgedeeld in drie videotutorials (opgedeeld in drie video’s van ieder één uur)
 • Deze videotutorials kan je vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn (verwachting is medio juni) op ieder gewenst moment bekijken. Het tutorial kan je ook in delen bekijken, aangezien je de video kan pauzeren, voor- en achteruitspoelen
 • Na iedere video van één uur dien je een aantal toetsvragen te beantwoorden (meerkeuzevragen) en als je de vragen met een voldoende hebt beantwoord, ontvang je per video één PO-punt.
 • Het videotutorial blijft de rest van dit jaar toegankelijk voor je op het platform van MR. in opleidingen, zodat je altijd op ieder gewenst moment nog eens een van de video’s deels of in z’n geheel kunt bekijken.

Wat gebeurt er nadat je je hebt aangemeld voor deze videotutorial?
Na aanmelding voor deze videotutorial ontvangt je een e-mail van ons met inloggegevens van het online platform van MR. in opleidingen waar je op ieder gewenst moment de video in kunt bekijken.

Heb je al een account bij MR. in opleidingen? Dan zal de video medio juni 2020 na aanmelding beschikbaar zijn in je account.

Duur

 • Videotutorial van 3 uur (verdeeld in drie videotutorials van elk één uur)

mr. Petra Breukink
Petra Breukink is als strafrechtadvocaat opgeleid en zij begon in 2005 als advocaat. Vanaf begin 2009 tot en met januari 2012 heeft zij gewerkt bij Advocatenkantoor Mayke Goris te Almelo. Inmiddels heeft zij sinds 2012 haar eigen kantoor in Arnhem waar zij samen met vier kantoorgenoten samenwerkt. Haar praktijk bestaat uit strafrecht, slachtofferzaken, jeugdrecht en BOPZ. Daarnaast is Petra ook rechter plaatsvervanger bij de rechtbank Overijssel. Er is Petra veel gelegen om cliënten gerust te stellen en zo goed mogelijk voor hen op te komen ongeacht hun positie in het systeem. Petra ziet de advocaat als iemand waar de cliënt altijd op terug kan vallen en zich veilig kan voelen.

mr. Laurens Kock
Laurens Kock is sinds 2013 werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland. De eerste drie jaar heeft hij gewerkt als juridisch medewerker. Sinds 2016 is hij werkzaam als juridisch adviseur binnen de afdeling kennis, onderzoek & ontwikkeling van Slachtofferhulp Nederland. Als juridisch adviseur houdt hij zich o.a. bezig met jurisprudentieonderzoek en wetgevingsontwikkelingen welke de positie van het slachtoffer raakt en het intern en extern delen hiervan. Daarnaast treedt hij ter zitting op als professionele gemachtigde namens slachtoffers / nabestaanden.

Verder is Laurens verbonden als trainer aan de Slachtofferhulp Academie en werkzaam als docent bij verschillende opleidingsinstituten.