De cursusaanbieder voor
de juridische professional

Studiereis Suriname 2025: Personen- en familierecht

March 7, 2025 at 08:30 AM - March 10, 2025 at 01:00 PM

Hotel Torarica - Paramaribo
Profielfoto van Bart Breederveld
Agnes van Wieren & Bart Breederveld

Goed nieuws! Deze studiereis gaat definitief door.

We organiseren een unieke studiereis voor advocaten actief in personen- en familierecht, met als bestemming het adembenemende Suriname! Van 7 t/m 10 maart 2025 vindt de cursus plaats in het prachtige Hotel Torarica in Paramaribo. Start het jaar goed en verdien direct 20 PO-punten.

Geniet in de vrije middagen en de dagen daarna van de gelegenheid om Suriname te (her)ontdekken. Laat je betoveren door de rijke cultuur, natuur en gastvrijheid van dit bijzondere land!

Waarom deelnemen?

  • Verdien 20 PO-punten voor je professionele ontwikkeling

  • Combineer verschillende cursussen (optioneel, zie onderstaand meer informatie)

  • Leer van topdocenten

  • Netwerk met vakgenoten in een inspirerende omgeving

  • Ontdek de rijke cultuur en natuur van Suriname in je vrije tijd

Cursussen combineren?
Naast de studiereis in het personen- en familierecht worden er ook cursussen aangeboden in de volgende rechtsgebieden, die allemaal doorgaan en tegelijkertijd plaatsvinden in Suriname van 7 t/m 10 maart 2025:

Waarom je keuze beperken als je ook kunt profiteren van meerdere cursussen tegelijkertijd? Je kunt bijvoorbeeld twee dagen strafrecht volgen en twee dagen personen- en familierecht. Of kies voor een andere combinatie naar wens. Het is volledig aan jou hoe je de cursusdagen indeelt.

Heb je interesse in een dergelijke combinatie
Stuur dan een e-mail naar info@mrinopleidingen.nl en geef aan welke cursussen jij wilt volgen. Wij regelen de rest!

Bijdrage van Agnes van Wieren aan de cursus personen- en familierecht
Bij de meeste (echt)scheidingen speelt alimentatie een grote rol. Hoewel vaak wordt gesuggereerd dat het maken van een berekening allemaal niet meer zo moeilijk is, is de praktijk toch anders. Niet alleen het berekenen van de draagkracht, maar ook de behoefte aan een bijdrage is relevant.

Al jarenlang bestaat de zogenaamde 60%-vuistregel als het gaat om de behoefte aan partneralimentatie. Een mooie regeling, maar belangrijk is om te weten welke uitgangspunten daarbij relevant zijn, maar ook wanneer er vanaf kan (of moet) worden geweken.

Ook de fiscale gevolgen van het betalen of ontvangen van alimentatie spelen een grote rol bij de vraag hoeveel er betaald of ontvangen kan worden. Er zijn nogal wat wijzigingen geweest en ook voor de nabije toerkomst zijn er wijzigingen te verwachten. Extra lasten of de aanvaardbaarheidstoets: er zijn nog steeds veel onduidelijkheden. Wat is het verschil, hoe bereken je dit en waar moet je op letten.

De recente invoering van het woonbudget: een vereenvoudiging of juist niet. Er zijn behoorlijk wat lasten die onder het woonbudget vallen. Wanneer kan of moet er van het woonbudget worden afgeweken en hoe doe je dat? Wat is het verschil tussen een niet-wijzigingsbeding en welbewust afwijken van de wettelijke maatstaven? Hoe kun je onduidelijkheid daarover voorkomen?

Wanneer kan of mag je afwijken van de richtlijnen voor de bepaling van de behoefte en draagkracht kinderalimentatie? Wat moet je daarvoor stellen?

Hoe zit het met kinderalimentatie en co-ouderschap? Hoe worden afspraken over kinderalimentatie op een goede manier vastgelegd in het ouderschapsplan?

De duur van de partneralimentatie: hoe zit het ook al weer en kun je een andere termijn overeenkomen of door de rechter laten beslissen?

De ervaring leert voorts dat wanneer er sprake is van een ondernemer het ‘lezen van de jaarrekening’ best wel lastig is. Niet alleen kunnen er andere uitgangspunten zijn als het gaat om de vraag wat het netto gezinsinkomen is, zodat de omvang van de behoefte aan een bijdrage kan worden vastgesteld, maar ook de wijze waarop de draagkracht - mede aan de hand van kasstromen - wordt vastgesteld vergt inzicht in de jaarrekening. Ook is er vaak een wisselwerking tussen de wijze van verdelen en de hoogte van alimentatieverplichting, waarbij een dubbeltelling dient te worden voorkomen, maar die ook ruimte geeft voor een onderhandeling.

Tijdens de cursusdagen zal de ondernemer en wat daarbij relevant is aan de orde komen, maar ook zal naast theorie, recente jurisprudentie en actualiteiten met behulp van een complexe casus worden gerekend met een accent op de valkuilen.

Er is veel ruimte voor eigen inbreng.

Bijdrage van Bart Breederveld aan de cursus personen- en familierecht

Relatievermogensrecht
Het goed adviseren over het de vermogensrechtelijke gevolgen van een scheiding van gehuwden en samenlevers of het procederen daarover vereist steeds meer deskundigheid. De wettelijke regeling sinds 2018 van de beperkte gemeenschap van goederen (naast de algehele gemeenschap voor degenen die voordien gehuwd zijn)in gemeenschap van goederen maakt de afwikkeling bij scheiding er niet eenvoudiger op. Aan de hand van de inmiddels beschikbare rechtspraak zal de stand van zaken worden besproken van de gevolgen verbonden aan deze nieuwe regels. Veel aandacht wordt besteed aan de gevolgen voor vermogensverschuivingen die kunnen leiden tot vergoedingsrechten (HR 5 april 2029)

  • De onderwerpen die in dat verband worden behandeld:

  • de samenstelling huwelijksgemeenschap (privé / gemeenschap),

  • zaaksvervanging,

  • verknochtheid,

  • vergoedingsrechten, alsmede de draagplicht schulden.

Voorts wordt meer inzicht gegeven hoe verdelingsgeschillen in een procedure te betrekken en hoe de Hoge Raad daar tegen aan kijkt (HR 8 december 2023). Indien echtgenoten gehuwd zijn onder huwelijkse voorwaarden is veelal sprake van een niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding,. Uitwerkingen vindt plaats van de vaststelling van de verrekenvordering. In toenemende mate blijkt bovendien sprake te zijn van een (beperkt) finaal verrekenbeding. Hierover verschijnt inmiddels veel rechtspraak die tot discussie aanleiding geeft (HR Gezien het uitgangspunt van gescheiden vermogens bestaan er ook veel vragen over de gevolgen van vermogensveschuivingen en de toepassing van artikel 1:87 BW.

De onderwerpen die in dat verband worden behandeld: vermoeden art. 1:141 lid 3 BW, inkomensbegrip voor verrekening, de onderneming, finaal verrekenbeding ruim of beperkte uitleg. Negatief vermogen. Vergoedingsrechten.

Samenwoners
In het algemeen zal alle recente rechtspraak van de Hoge Raad aan bod komen zodat u geheel bij zult zijn betreffende de rechtsontwikkelingen op het terrein van het relatievermogen recht. Er zal ruim de mogelijkheid worden geboden voor eigen inbreng.

De familierechtadvocaat houdt zich steeds meer bezig met de afwikkeling van vermogen na scheiding van ongehuwd samenwoners. En zal bekend zijn met het arrest van de Hoge Raad uit 2019 dat op de rechtsverhouding van informeel samenwonenden enkel het algemene vermogensrecht van toepassing is. Hoe moet nu daarmee worden omgegaan bij samenwoners die uit elkaar gaan en met deze regels geen rekening hebben gehouden tijdens hun relatie of daarvan zijn afgeweken in hun samenwoningcontract? In hoeverre is dit anders dan de afwikkeling van vermogen na echtscheiding van gehuwden. En wat is het effect ervan in de lagere rechtspraak?

Mede aan de hand van rechtspraak wordt onder meer aandacht besteed aan de leerstukken betreffende eigendom, eenvoudige gemeenschap, kosten huishouding, gemeenschappelijke bankrekening, vergoedingsrechten, verjaring en draagplicht schulden.

De onderwerpen die aan bod komen in deze cursus zien dus specifiek op de vermogensrechtelijke verhouding tussen samenwoners.

Met speciale aandacht voor:

  • Samenwoners met en zonder contract.

  • Vermogensrecht algemeen

  • Eigendom

  • Stilzwijgend gedrag

  • Kosten huidhouding

  • Gemeenschappelijke bankrekening

  • Behandeling vragen

  • Eenvoudige gemeenschap

  • Verdeling door de rechter

  • Vergoedingsrechten

  • Schulden

  • Verjaring

  • Behandeling vragen

Schrijf je vandaag nog in voor deze unieke studiereis en begin 2025 met een inspirerende ervaring die je niet wilt missen!


Cursusdagen

  • vr 7 maart: 8:30 uur - 13:00 uur

  • za 8 maart: 8:30 uur - 13:00 uur

  • zo 9 maart: 8:30 uur - 13:00 uur

  • ma 10 maart: 8:30 uur - 13:00 uur

Activiteiten en excursies

Naast het inhoudelijke programma zullen wij ook een aantal excursies organiseren.

6 maart: Welkomstborrel
Dit zal plaatsvinden om 20.00 uur.

7 maart: Bezoek aan Hof van Justitie
Vrijdagmiddag willen wij een bezoek afleggen aan het Hof van Justitie waar wij in conclaaf zullen gaan met de president van het Hof alsmede ook diverse rechters. Daarnaast hebben wij verzocht of de Deken ook wil aanschuiven tijdens deze middag.

8 of 9 maart: Bezoek aan universiteit
Bezoek aan universiteit Anton de Kom. Wij zijn nog in overleg wanneer wij de universiteit zouden kunnen komen bezoeken.

10 t/m 12 maart: Jungle-excursie*
Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan een avontuurlijke jungle-excursie! Deze jungle excursie gaan we doen.

* Let op: de jungle-excursie staat los van het cursuspakket en de cursusorganisatie, en de kosten zijn voor eigen rekening. Er is momenteel veel interesse voor de jungle tour en er zijn nog maar enkele plekken. Dus mocht je hier interesse in hebben, laat het ons dan snel weten.


Basispakket

We bieden een flexibel basispakket aan waarbij de reis- en verblijfskosten niet zijn inbegrepen. Dit hebben we bewust zo gekozen, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je arriveert, wanneer je vertrekt en in welk hotel je verblijft, geheel naar jouw wensen.

Wil je graag verblijven in Hotel Torarica, waar ook de cursusdagen plaatsvinden? Stuur dan een e-mail naar info@mrinopleidingen.nl. We hebben voor dit hotel namelijk gunstige tarieven geregeld.

Ga je met ons mee op deze (studie)reis? Wij hebben er zin in en hopen jou daar te zien! 

Praktische informatie

  • De reis gaat definitief door! Je kunt beginnen met het boeken van je reis

  • Verdien 16 PO-punten tijdens de studiereis

  • Ontvang 4 extra PO-punten als credit die je vrij kan inzetten voor een of meer online on demand cursussen bij MR. in opleidingen

Agnes van Wieren

Profielfoto van Bart Breederveld
Bart Breederveld

Ook interessant voor jou