:focal())
Online cursus actualiteiten asielrecht - opgenomen op 24 juni 2025
Het asielrecht is volop in beweging en staat juridisch én politiek onder hoogspanning. Nieuwe wetsvoorstellen zoals de Asielnoodmaatregelenwet, het Tweestatusstelsel en de uitvoering van het Europese Asiel- en Migratiepact zetten de praktijk van juristen en advocaten stevig onder druk. Wat verandert er precies? Wat zijn de gevolgen voor procedures, rechtspraak en rechtsbescherming? In deze cursus Actualiteiten Asielrecht 2025 krijg je in twee compacte en inhoudelijke blokken van elk een uur een helder overzicht én juridische duiding van alle belangrijke ontwikkelingen. Je weet na afloop waar je op moet letten in je praktijk, en welke trends richtinggevend zijn voor de toekomst van het asielrecht.
Inhoud van de cursus asielrecht
Deel 1: Nationale ontwikkelingen en wetgevingsdynamiek
Het eerste uur richt zich op recente politieke en juridische ontwikkelingen binnen Nederland. Aan bod komen de belangrijkste wetsvoorstellen die zijn gepresenteerd in het hoofdlijnenakkoord en verder zijn uitgewerkt in het regeerprogramma en bijbehorende Kamerbrieven. Onderwerpen zijn onder andere:
De Asielnoodmaatregelenwet: afschaffing van de vergunning voor onbepaalde tijd, beperking van nareis voor meerderjarige kinderen, invoering van een verwijtbaarheidstoets en mogelijkheid tot kennelijk ongegrond verklaren bij afwezigheid op gehoor.
Het Tweestatusstelsel: invoering van twee typen verblijfsstatussen met vergaande gevolgen voor subsidiair beschermden, zoals strengere voorwaarden voor gezinshereniging en langere wachttijden.
De Wet Terugkeer en Vreemdelingenbewaring: verplichte medewerking aan terugkeer, strafbaarstelling van weigering, en meer bevoegdheden voor uitvoeringsinstanties om persoonsgegevens te delen.
Structurele grenscontroles aan binnengrenzen op grond van artikel 25 SGC, met een uitgebreide analyse van proportionaliteit, effectiviteit en juridische voorwaarden.
Kritiek op de wetgevingsprocedure: beperkte consultatie, versnelde trajecten en zorgelijke signalen van de Raad van State over juridische houdbaarheid en uitvoerbaarheid.
Ook wordt stilgestaan bij de implicaties van de nationale voorstellen in verhouding tot het EU-recht en bij de verwachte druk op de uitvoering door IND, COA en de rechtspraak.
Deel 2: Europees asielbeleid en actuele jurisprudentie
In het tweede deel van de cursus ligt de focus op het Europese Asiel- en Migratiepact en de manier waarop dit in Nederland wordt geïmplementeerd. Er wordt uitgebreid ingegaan op:
De tien nieuwe EU-verordeningen en één richtlijn, waaronder de screeningverordening, verordening asielprocedures, richtlijn opvangvoorzieningen, en hervestigingsverordening.
Het gemeenschappelijk uitvoeringsplan van de Europese Commissie en het nationale implementatieplan van Nederland: inhoud, tijdslijnen en gevolgen voor de asielpraktijk.
Rechtspraak van het HvJ EU en ABRvS, onder meer:
Tijdelijke bescherming van Oekraïense derdelanders (Kaduna/Abkez)
De grenzen aan nationale sancties bij niet-gehaalde inburgering (Keren)
Nieuwe geloofwaardigheidsbeoordeling o.b.v. WI 2024/6 en art. 4 lid 5 Kwalificatierichtlijn
Beëindiging risico- en kwetsbare minderhedengroepen in het groepenbeleid
Dublinzaken, o.a. Kroatië en Cyprus
Belangrijke uitspraken over afvalligheid, Syrië, UNRWA en de Bahaddar-toets
Ook wordt besproken hoe Europese en nationale wetgeving met elkaar conflicteren of juist op elkaar voortbouwen, en welke strategische overwegingen dit vraagt in je beroepspraktijk.
Een cursus voor een advocaat in het asielrecht
Deze actualiteitencursus is bedoeld voor juristen die in hun werk direct of indirect te maken hebben met het asielrecht. Denk aan:
Advocaten die gespecialiseerd zijn in vreemdelingenrecht of migratierecht
Juridisch medewerkers en beleidsadviseurs bij IND, COA, gemeenten of NGO’s.
Rechters, griffiers en andere medewerkers binnen de rechtspraak.
PO-plichtige advocaten die hun kennis jaarlijks willen actualiseren.
De cursus vereist basiskennis van het asielrecht, maar is zeker ook geschikt voor ervaren specialisten die diepgaander inzicht willen in de gevolgen van recente ontwikkelingen.
Waarom kiezen voor deze cursus in het vreemdelingenrecht of migratierecht bij MR. in opleidingen?
Het asielrecht verandert razendsnel en heeft directe gevolgen voor rechtsbescherming, uitvoering en juridische strategie. MR. in opleidingen zorgt dat je altijd op de hoogte bent van de meest actuele én relevante veranderingen. Onze cursussen combineren juridische expertise met praktische toepasbaarheid.
Cursus onder leiding van mr. dr. Aniel Pahladsingh, rechter en docent bestuursrecht
Heldere uitleg van complexe nationale en Europese ontwikkelingen
Volledig actueel tot en met juni 2025
PO-geaccrediteerd en praktijkgericht
Kleine groepen, ruimte voor vragen en interactie
Mis deze kans niet om in één middag volledig bijgepraat te worden over de actualiteiten in het asielrecht. Schrijf je vandaag nog in voor de cursus actualiteiten asielrecht.
)