Civiel jeugdrecht: De jeugdwet en de (machtiging) uithuisplaatsing
De dynamiek binnen de jeugdwet is de laatste jaren enorm gegroeid. Er is sprake van wijzigingen in de jeugdwet vanaf 2015, decentralisatie van de jeugdzorg is een feit en de synergie tussen het jeugdstrafrecht en het civiele jeugdrecht neemt toe. Aanleiding van de herziening van de jeugdwet uit 2015 was onder meer dat kinderbescherming en uithuisplaatsing niet effectief bleek te zijn Nederland en dat de nadruk meer zou moeten verschuiven naar het voorkomen van kinderbescherming in plaats van op te lossen door het uitspreken van kinderbeschermingsmaatregelen ter zitting.
Tijdens deze cursus staat de uithuisplaatsing centraal in het licht van de bovenstaande achtergrond. Er wordt ingezoomd op de uithuisplaatsing en de juridische implicaties daarvan. De uithuisplaatsing komt gestructureerd aan bod aan de hand van actuele jurisprudentie en er worden met name verbanden gelegd hoe de uithuisplaatsing in relatie staat tot andere kinderbeschermingsmaatregelen en hoe juridische, maar vooral ook orthopedagogische aspect zich tot elkaar verhouden, alsook welke alternatieven er zijn om uithuisplaatsingen voor cliënten(ouders en hun minderjarige kinderen) te voorkomen in een wereld die voor veel cliënten, maar ook voor hulpverleners en organisaties (waaronder Veilig Thuis, gemeentes en de Geestelijke Gezondheidszorg) steeds complexer blijkt te worden.
Leerdoelen: Na afloop van deze cursus kent u:
De wet en regelgeving rondom de machtiging uithuisplaatsing;
De laatste en meest actuele jurisprudentie over de machtiging uithuisplaatsing;
De juridische alternatieven voor een verzoek tot uithuisplaatsing;
De orthopedagogische implicaties van uithuisplaatsing;
De laatste wetenschappelijke inzichten over uithuisplaatsing, de gevolgen daarvan en preventie van uithuisplaatsing.
Voor wie?
Ben je werkzaam binnen het personen- en familierecht als advocaat of juridische professional? Met deze cursus civiel jeugdrecht verkrijg je meer kennis en ben je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Door het volgen van deze cursus personen- en familierecht, behaal je 4 PO-punten die officieel erkend zijn door de NOvA.
Hybride cursus
Onze docenten gaan graag de interactie met jou aan én wij ontmoeten jou graag persoonlijk. Maar, wij begrijpen ook dat reistijd niet ideaal is of dat jouw agenda soms overloopt. Daarom kun je deze cursus ook op afstand bijwonen. Jouw vragen en opmerkingen stel je gewoon aan de docent door middel van een chat of live verbinding. Tijdens een hybride cursus van MR. in opleidingen hoef je niet de hele cursus online te zijn. Als je minimaal 2 uur online bent, dan kun je de rest later terugkijken. Flexibel dus!
Spelregel hybride cursus:
Inloggen en bekijken vanaf je eigen (werk)plek;
vragen stel je in de chat of via een live verbinding;
de hele cursus wordt opgenomen, dus wat je niet live online hebt gevolgd kan je op een later moment terugkijken, zodat je alle punten van de cursus altijd kan behalen;
mocht je de cursus online volgen, dan dien je minimaal 2 uur online te zijn (bij online deelname hoef je namelijk niet de gehele cursus live te volgen);
bij gedeeltelijke deelname ontvang je achteraf de opname waardoor je het resterende deel kan terugkijken;
een aantal dagen voor aanvang ontvang je van ons een link om deel te kunnen nemen aan de cursus.
Let op, hybride cursussen vallen niet onder het online abonnement.
Een cursus van MR. in opleidingen volg je omdat:
deze lekker pragmatisch is: theoretische wetgeving wordt vertaald naar praktische handvatten waar je écht iets aan hebt;
deze wordt gegeven door bevlogen specialisten;
wij altijd persoonlijk en benaderbaar zijn;
je gegarandeerd PO-punten behaalt, omdat wij een door de NOvA erkende cursusaanbieder zijn, en dat voor een aantrekkelijke prijs!