De cursusaanbieder voor
de juridische professional
Europese Unie vlag hangt wapperend buiten op een bewolkte dag met zon.

Online cursus EU Handvest voor grondrechten 2021

Hoe en wanneer gebruik ik het EU-Handvest voor de Grondrechten? Heeft het een meerwaarde ten opzichte van het EVRM? In deze cursus worden deze en vele andere vragen beantwoord. Dit is relevant, omdat de grondrechten van de Europese Unie (EU) een steeds grotere rol spelen en kunnen opduiken in vrijwel alle rechtsgebieden. Het Handvest is, anders dan het EVRM, echter niet zonder meer van toepassing in alle zaken. Er moet sprake zijn van uitvoering van het EU recht. De toepasselijkheid ervan moet per geval worden beoordeeld.

Het Handvest bevat een breed scala aan grondrechten; in totaal staan er vijftig grondrechtenbepalingen in. Ten opzichte van internationale mensenrechtenverdragen, zoals het EVRM, kunnen de EU-grondrechten aanvullende bescherming bieden. Het Handvest is, anders dan het EVRM, echter niet zonder meer van toepassing in alle zaken. De toepassing van het Handvest leidt soms tot vragen, bijvoorbeeld over de reikwijdte van het Handvest en over de relatie van het Handvest tot het EVRM. Ook meer specifieke vragen over de juiste toepassing van het Handvest in het Nederlandse recht worden gesteld. Deze cursus geeft hiervoor handvatten: je raakt vertrouwd met het systeem van grondrechten in de Europese Unie en hun toepassing in het Nederlandse rechtssysteem.

Wat komt aan bod?

  • Rijkwijdte Handvest

  • Verhouding HV-EVRM

  • Het Handvest en procedureel recht

  • Het Handvest en materieel recht

Voor wie?
De cursus is bestemd voor advocaten en juridische professionals die te maken hebben met met het vreemdelingenrecht, maar ook voor de andere rechtsgebieden, omdat de rol van de Europese Unie steeds groter wordt. Met deze cursus blijft je kennis actueel en up-to-date op het gebied van het EU Handvest voor grondrechten. Als advocaat behaal je 3 PO-punten in het kader van erkende beroepsopleidingen voor advocaten als je deze cursus vreemdelingenrecht volgt.

Een cursus van MR. in opleidingen volg je omdat:

  • deze lekker pragmatisch is: theoretische wetgeving wordt vertaald naar praktische handvatten waar je écht iets aan hebt;

  • deze wordt gegeven door bevlogen specialisten;

  • wij altijd persoonlijk en benaderbaar zijn;

  • je gegarandeerd PO-punten behaalt, omdat wij een door de NOvA erkende cursusaanbieder zijn, en dat voor een aantrekkelijke prijs!