:focal(987x450:988x451))
Online cursus actualiteiten burgerlijk procesrecht - opgenomen op 21 mei 2024
Of je nu wekelijks procedeert of af en toe een civiele zaak behandelt: het burgerlijk procesrecht is volop in beweging. Nieuwe rechtspraak, Europese regels en aankomende wetgeving zorgen ervoor dat je als advocaat of jurist scherp moet blijven. Tijdens deze actuele cursus praat Mr. Mirella Peletier je bij over wat je écht moet weten. Gericht op de praktijk, helder uitgelegd en met volop ruimte voor jouw vragen. Zo loop je geen onnodig risico in de rechtszaal en werk je met vertrouwen en overzicht.
Inhoud van de cursus burgerlijk procesrecht
De inhoud van de cursus bestaat uit twee delen. Ieder van ongeveer een uur.
Deel 1 - Actualiteiten burgerlijk procesrecht
In het eerste deel gaan we dieper in op een aantal actuele thema’s. Wat betekent het als de rechter steeds vaker een rechtsvormende rol op zich neemt? Hoe ga je om met verstek en verzet, en wat doe je als jouw cliënt pas jaren later iets hoort over een vonnis? En hoe zit het eigenlijk met arbitrage- of mediationclausules: zijn die wel bindend?
De volgende onderwerpen worden besproken:
de zaak over het homohuwelijk in Curaçao en Aruba, en wat dat zegt over de rol van de rechter;
nieuwe rechtspraak over verzet termijnen en oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten;
en de juridische status van mediationclausules: wat mag een arbiter eisen, en wat niet?
Deel 2 - Actualiteiten burgerlijk procesrecht
Het tweede deel draait om signalering van belangrijke rechtspraak en wetgeving. Je wordt kort en krachtig bijgepraat over recente arresten van de Hoge Raad – bijvoorbeeld over hoger beroep, verstekprocedures en de praktische gevolgen van kleine fouten in het proces (zoals het verkeerd indienen van een beroepschrift via Zivver).
We sluiten af met een vooruitblik op de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht die op 1 januari 2025 in werking treedt. Die wet verandert behoorlijk wat in je dagelijkse praktijk: nieuwe regels voor inzage, bewijsbeslag en de rol van de rechter bij de mondelinge behandeling. Mirella laat je zien waar je op moet letten, en hoe je nu al kunt voorsorteren.
Voor wie is deze cursus burgerlijk procesrecht bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor advocaten, rechters en juridisch professionals die regelmatig met civiel procesrecht te maken hebben. Je hoeft geen specialist te zijn, ook als je procesrecht niet je hoofdtaak is, helpt deze cursus je om met vertrouwen en actuele kennis te blijven werken.
Of je nu in de rechtszaal staat, adviseert over proceskansen of collega’s bijstaat in civiele procedures: met deze cursus zit je juridisch stevig in het zadel. En natuurlijk behaal je er PO-punten mee.
Effectief procederen in hoger beroep
We besteden ook aandacht aan effectief procederen in hoger beroep, omdat veel van de besproken ontwikkelingen juist dáár hun impact laten zien. Denk aan de devolutieve werking: wat moet je expliciet aanvoeren en wat hoort het hof zelf op te pakken? En wat gebeurt er als je in hoger beroep per ongeluk de verkeerde partij dagvaardt? Zulke valkuilen liggen in de praktijk op de loer. Deze cursus helpt je om die te herkennen én er slim mee om te gaan. Heb je onze aparte cursus over hoger beroep al gevolgd? Dan sluit dit mooi aan. Nog niet gedaan? Geen probleem – je krijgt hier alvast waardevolle inzichten mee.
Waarom kiezen voor MR. in opleidingen?
Bij MR. in opleidingen draait het om inhoud, kwaliteit én praktijk. Geen lange monologen, maar een ervaren docent die weet waar jij tegenaan loopt. Mr. Mirella Peletier is niet alleen advocaat en gepromoveerd in het procesrecht, maar ook een bevlogen docent die actuele ontwikkelingen weet te vertalen naar jouw dagelijkse werk.
Wat je van ons mag verwachten:
een compacte, praktijkgerichte update;
Ruimte voor vragen en casussen uit je eigen praktijk;
Duidelijke uitleg, ook bij complexe arresten of wetswijzigingen;
en natuurlijk: een prettige sfeer met collega-juristen.
Bij ons volg je geen cursus ‘omdat het moet’, maar omdat je er echt iets aan hebt.